Επιχειρηματική και Λογιστική Ηθική

Κωδικός μαθήματος
UAF56
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Αλέξανδρος Λυγγίτσος

Περιγραφή μαθήματος

Η επιχειρηματική και λογιστική ηθική είναι ένα πεδίο της επαγγελματικής δεοντολογίας που σχετίζεται ειδικά με τη λογιστική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Τα μεγάλα σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος μεγάλων εταιρειών και χωρών την περασμένη δεκαετία είχαν αντίκτυπο τόσο στο λογιστικό επάγγελμα (καθώς τα περισσότερα από αυτά ήταν κατάφωρες παραβάσεις των λογιστικών αρχών) όσο και στους διευθύνοντες τις επιχειρήσεις, διότι συνήθως αυτοί ήταν που γνώριζαν τις απάτες και τις λαθροχειρίες που είχαν γίνει και είτε σιωπούσαν είτε ήταν συνένοχοι στα οικονομικά εγκλήματα που γίνονταν.  Έτσι σήμερα, υπάρχουν κάποια πρότυπα στα οποία οι λογιστές που εργάζονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οφείλουν να συμμορφώνονται. Τα πρότυπα δεοντολογίας έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ότι οι λογιστές και οι διοικούντες των επιχειρήσεων συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να είναι ηθικός και να έχουν συνέπεια στις εργασίες που αναλαμβάνουν. Για τις περισσότερες επαγγελματικές οργανώσεις των λογιστών, προκειμένου να γίνουν μέλη, οι λογιστές πρέπει να συμφωνήσουν και να διατηρήσουν ηθικά πρότυπα, και θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον οργανισμό, εάν αποτύχουν να το πράξουν. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα είναι σε θέση να:

  1. Ορίζει την επιχειρηματική και λογιστική ηθική.

  2. Αναλύει τις βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας που υποκρύπτονται πίσω από την σύγχρονη δεοντολογία του λογιστικού και του ελεγκτικού επαγγέλματος.

  3.  Περιγράφει τις αρχές και τα πρότυπα της δεοντολογίας του επαγγέλματος του λογιστή και του ορκωτού ελεγκτή.

  4.  Να απαριθμεί τις τρέχουσες απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη επιχείρηση όσον αφορά την λογιστική και επιχειρηματική ηθική.

  5.  Περιγράφει και να ορίζει την δημιουργική λογιστική και τη λογιστική του οικονομικού εγκλήματος (δικαστική).

  6.  Αναλύει την μεθοδολογία της αντιμετώπισης της απάτης και της ελεγκτικής του οικονομικού εγκλήματος (δικαστικής).

  7.  Παρουσιάζει τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής.

  8.  Απαριθμεί τα σύγχρονα προβλήματα της επιχειρηματικής ηθικής.

  9.  Ορίζει και παρουσιάζει τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

eclass: https://eclass.uop.gr/courses/767/