Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Κωδικός μαθήματος
UAF20
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Δ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Δρ. Μαρία-Ελένη Αγοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Περιγραφή μαθήματος

Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση των βασικών θεμάτων που απασχολούν τους ερευνητές της χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων με έμφαση στην χρηματοδοτική απόφαση, στην αποτίμηση μετιχών και ομολόγων, στη διοίκηση κεφαλαίου κίνησης και στη μερισματική πολιτική. Το θεματικό πεδίο των επενδύσεων και της χρηματοδότησής εξετάζεται από την πλευρά των ατομικών επενδυτών και των επιχειρηματικών μονάδων, μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Παράλληλα, η χρηματοδότησή τους συνοδεύεται με τη δημιουργία απαιτήσεων και υποχρεώσεων μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους, που είναι δεσμευτικές στην περίπτωση όπου η χρηματοδότηση γίνεται, έστω κατά μέρος από τρίτους (external financing). Το μάθημα επιχειρεί μία εστιασμένη προσέγγιση σε θέματα Χρηματοοικονομικού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού και επιλογής Κεφαλαίων και Μορφών Χρηματοδότησης. Οι φοιτητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη σπουδαιότητα της επιλογής κεφαλαίων (Κεφαλαιακή Διάρθρωση) καθώς και τη Μερισματική Πολιτική.

Οι διαλέξεις ξεκινούν με μια σύντομη περιγραφή της έννοιας του κόστους κεφαλαίου και συνεχίζονται με την ανάλυση μόχλευσης και της σημαντικής επίδρασης που εμφανίζει για την λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σημαντικό τμήμα των διαλέξεων αφιερώνεται στην αποτίμηση μετοχών και ομολόγων, στο κόστος κεφαλαίου αλλά και στις πολιτικές διοίκησης του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, στη σημασία του για την λειτουργία της επιχείρησης καθώς και για τις πολιτικές βέλτιστης διοίκησης των επιμέρους συστατικών του κεφαλαίου κίνησης όπως οι απαιτήσεις, τα αποθέματα και τα διαθέσιμα.  Ο φοιτητής έρχεται σε επαφή στη συνέχεια, με την μερισματική πολιτική των επιχειρήσεων και πως αυτή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τέλος, οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με διάφορες εναλλακτικές μορφές μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης επιχειρήσεων όπως είναι η μίσθωση (leasing) και η πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring). 

Ειδικότερα, μέσα από την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αποκτούν τις εξής γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες:

Γνώσεις:

  • Να γνωρίζουν τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης;

  • Να γνωρίζουν την έννοια του κόστους κεφαλαίου και τη σημασία της κεφαλαιακής διάρθρωσης;

  • Να γνωρίζουν τη σημασία της μερισματικής πολιτικής;

  • Να κατανοήσουν τις έννοιες της Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και της διαφοροποίησης κινδύνου;

  • Να κατανοήσουν τα υποδείγματα τιμολόγησης αξιογράφων, καθώς και τις συνέπειες που έχουν οι υποθέσεις τους στη διαδικασία ανάλυσης και αξιολόγησης.

Δεξιότητες:

  • Να διαχωρίζουν τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης;

  • Να εφαρμόζουν τεχνικές αποτίμησης για την τιμολόγηση της κάθε κατηγορίας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων;

  • Να εφαρμόζουν αναλυτικές δεξιότητες σε συγκεκριμένα προβλήματα και ζητήματα που σχετίζονται με τη μερισματική πολιτική.

Ικανότητες:

  • Να αξιολογούν την απόδοση και τους κινδύνους για κάθε κατηγορία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων;

  • Να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης;

Να αξιολογούν περίπλοκες καταστάσεις που συνδέονται με τον υπολογισμό του κόστους κεφαλαίου και τη διαμόρφωση της μερισματικής πολιτικής.

eclass: https://eclass.uop.gr/courses/1108/