- Αποστολή
-
Το Τμήμα Γεωπονίας ιδρύθηκε το 2019 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην πραγματικότητα φέρει πίσω του μια ιστορία και εμπειρία περίπου 30 χρόνων αφού αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του πρώην ΤΕΙ Καλαμάτας.
Βρίσκεται στην Καλαμάτα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο και η συστέγασή του με άλλα πέντε Τμήματα, συναφών αλλά και διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, δημιουργεί ένα φοιτητικό περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις και αναζητήσεις.
Το Τμήμα εντάσσεται, σύμφωνα με την διεθνή κατηγοριοποίηση των επιστημονικών πεδίων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της UNESCO (ISCED 2013), στο πεδίο 081. Γεωπονία (Agriculture) και ειδικότερα στο πεδίo 0819 – “Agriculture not elsewhere classified”.
Πρωταρχική αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε προπτυχιακούς φοιτητές/τριες για την απόκτηση επαρκούς επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης στο ευρύτερο πεδίο της επιστήμης της Γεωπονίας. Το πρόγραμμα σπουδών έχει δημιουργηθεί με σκοπό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος του Γεωπόνου και για την διαμόρφωσή του ελήφθησαν υπόψη η πλούσια διδακτική και επαγγελματική εμπειρία των μελών ΔΕΠ, τα προγράμματα σπουδών τμημάτων συναφούς αντικειμένου του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Πεδία
-
Το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος Γεωπονίας υπηρετεί την αγροτική παραγωγή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συντελεστές της οικονομίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο αυξανόμενος αριθμός σύγχρονα οργανωμένων μονάδων γεωργικής παραγωγής (π.χ. θερμοκήπια στη Μεσσηνία), γεωργικών εκμεταλλεύσεων που συνδέονται με την παραγωγή δενδροκομικών ειδών (ελιά, εσπεριδοειδή, αμπέλι κ.ά.), κηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας, καθώς και μονάδων μεταποίησης (ελαιουργεία, οινοποιεία, συσκευαστήρια κηπευτικών, βρώσιμης ελιάς, ξηρών σύκων (ΣΥΚΙΚΗ) και σταφίδας, εργοστάσια παραγωγής χυμών εσπεριδοειδών, βιομηχανικής τομάτας κ.ά.) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύουν την ανάγκη λειτουργίας ενός Τμήματος Γεωπονίας στην Περιφέρεια αυτή.
Με βάση το σχεδιασμό του ΠΠΣ (μαθήματα, εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, διπλωματική μελέτη) και τα προαναφερόμενα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας αποκτούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που τους παρέχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε φορείς της αγροτικής παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και με μεγαλύτερη ευκολία, συγκριτικά με τους αποφοίτους άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας, σε φορείς της αγροτικής παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το Τμήμα διαθέτει ένα ΠΠΣ στο οποίο ενσωματώνονται όλες οι σύγχρονες εξελίξεις της γεωπονικής επιστήμης (state-of-the-art), με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργική παραγωγή, όπως είναι η αειφορική διαχείριση των καλλιεργειών (συστήματα αμειψισποράς, οργανική γεωργία, πιστοποιημένη παραγωγή, ορθολογική χρήση λιπασμάτων, ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, εκμηχάνιση καλλιεργητικών φροντίδων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών), εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, καλλιέργεια φυτών με σύγχρονα υδροπονικά συστήματα, βελτιστοποίηση της συντήρησης και γενικότερα της διαχείρισης της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού με σύγχρονες μεθόδους (όπως ιστοκαλλιέργεια, υδροπονία), διατήρηση φυτικού γενετικού υλικού (παραδοσιακών ποικιλιών, ενδημικών φυτών) κ.ά.
- Κατευθύνσεις
-
Στο Τμήμα Γεωπονίας δεν υπάρχουν κατευθύνσεις.
- Φοίτηση
-
Το Τμήμα προσφέρει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, πενταετές ΠΠΣ (10 ακαδημαϊκών εξαμήνων) που οδηγεί στη συγκέντρωση κατ’ ελάχιστο 300 ευρωπαϊκών πιστωτικών μονάδων (European Credit Transfer System, εφεξής ECTS) και στο πτυχίο Γεωπονίας.
Αναλυτικά για την ολοκλήρωση του ΠΠΣ Γεωπονίας απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 53 μαθημάτων, η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης. Από τα συνολικά 53 μαθήματα, τα 48 είναι Υποχρεωτικά και τα πέντε (5) Υποχρεωτικής Επιλογής (από μια ομάδα 21 συνολικά προσφερομένων μαθημάτων Επιλογής). Από τα 53 μαθήματα, τα 36 έως 40 μαθήματα προσφέρονται μαζί με υποχρεωτικές Εργαστηριακές Ασκήσεις (ανάλογα με τα μαθήματα που θα επιλεγούν από τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής). Τα μαθήματα οδηγούν συνολικά στη συγκέντρωση 260 πιστωτικών μονάδων και είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση με μαθήματα ομοειδών Τμημάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού για να διευκολύνεται η δυνατότητα μετεγγραφών, η αντιστοίχιση στις περιπτώσεις κινητικότητας μέσω προγραμμάτων Erasmus καθώς και η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών.
Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πραγματώνεται στα δύο τελευταία εξάμηνα των σπουδών και οδηγεί στη συγκέντρωση 30 ECTS. Επιδιώκεται, στο βαθμό των δυνατοτήτων του Τμήματος, η εργασία να περιλαμβάνει την εκτέλεση πειραμάτων στα θερμοκήπια ή τον ανοικτό αγρό του αγροκτήματος της Σχολής, εργαστηριακές αναλύσεις, έρευνα πεδίου κ.ά.
Η πρακτική άσκηση πραγματώνεται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών, είναι δίμηνης διάρκειας και προσφέρει 10 πιστωτικές μονάδες. Επιδιώκεται η πρακτική άσκηση να πραγματοποιείται στον ιδιωτικό τομέα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο περιβάλλον της πραγματικής οικονομίας.
- Στόχοι
-
Το ΠΠΣ του Τμήματος αποσκοπεί στην:
- επίτευξη υψηλής ποιότητας ανώτατης παιδείας σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα,
- παροχή υψηλού επιπέδου θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης στα γνωστικά πεδία της επιστήμης της Γεωπονίας,
- παρακολούθηση των εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας και στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές,
- καλλιέργεια δεξιοτήτων στους αποφοίτους, γεγονός που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν: (α) σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, (β) στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην έρευνα και την τεχνολογία και γ) στη διενέργεια διδακτορικών σπουδών.
- Αποτελέσματα
-
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι θα:
- Έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν σε τομείς της γεωπονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη φυτική παραγωγή, τη σύνταξη γεωπονικών οικονομοτεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών και την παροχή υπηρεσιών.
- Είναι σε θέση να διαμορφώνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες και καινοτόμες λύσεις σε τομείς της γεωπονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη φυτική παραγωγή και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους και απόδοσης της κάθε λύσης.
- Κατανοούν περιβαλλοντικές, οικονομικές και διοικητικές παραμέτρους που αφορούν την υλοποίηση των έργων σε τομείς της αγροτικής παραγωγής.
- Λαμβάνουν υπόψη και κατανοούν κοινωνικές, περιβαλλοντικές, νομικές και ηθικές πτυχές της αγροτικής παραγωγής.
- Είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του γεωπόνου.
- Έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να διαμορφώνουν και να εφαρμόζουν σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους-τεχνικές που αφορούν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την οικονομικότητα και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άσκησης της γεωργίας.
- Πραγματοποιούν πειραματικές μελέτες αγρού και εργαστηριακές αναλύσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή, λαμβάνουν μετρήσεις και χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάλυση των δεδομένων και εξαγωγή και παρουσίαση συμπερασμάτων.
- Εργάζονται μεμονωμένα και ως μέλη ομάδων για την αποτελεσματική διεκπεραίωση έργων που αφορούν την αγροτική παραγωγή.
- Είναι σε θέση να διακρίνουν και να επιλύσουν προβλήματα που αφορούν το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική κρίση.
- Εντοπίζουν και αποτιμούν την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας στην αγροτική παραγωγή.
- Διενεργούν επιτόπιους ελέγχους και εξάγουν συμπεράσματα για την απόδοση και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την ασφάλεια των καταναλωτών.
- Διαμορφώνουν λύσεις για την άσκηση της αγροτικής παραγωγής, κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιβάλλοντος, με σκοπό τη διατήρηση της αειφορίας.
- Εντοπίζουν και κατανοούν βιβλιογραφικές πηγές, επιστημονικά δημοσιεύματα, τεχνικά δελτία, εξάγουν συμπεράσματα και τα χρησιμοποιούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου.
- Αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση και απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν την αγροτική παραγωγή.
- Διαμορφώνουν απόψεις και συντάσσουν μελέτες λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές, περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, κοινωνικοοικονομικές, ηθικές πτυχές καθώς και πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις και περιορισμούς.
- Διαμορφώνουν άποψη για τη λειτουργία και τη διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου τομέα καθώς και αναλαμβάνουν διοικητικά καθήκοντα.
- Παρουσιάζουν με αποτελεσματικό τρόπο τεχνικές αναφορές σχετικές με τις απαιτήσεις και τα αναμενόμενα οφέλη μελετών που συντάσσουν.
- Παρουσιάζουν με επιτυχία τη σύνοψη εργασιών και συμπερασμάτων επί τεχνικών θεμάτων – δραστηριοτήτων που διεκπεραιώνουν.
- Παρουσιάζουν ιδέες, προτάσεις, τεχνικές πληροφορίες και μελέτες που αφορούν την αγροτική παραγωγή, γραπτά και προφορικά, με τρόπο κατανοητό και αποτελεσματικό, τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο ακροατήριο.
- Παρακολουθούν τις επιστημονικές, τεχνολογικές και τεχνικές εξελίξεις στον τομέα των γεωπονικών επιστημών.
- Αναγνωρίζουν και ακολουθούν τρόπους συνεχούς επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σχετικών με την άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου.
- Επιλέγουν κατάλληλους τομείς για να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την εμβάθυνση γνώσεων και την εξειδίκευσή τους σε αντικείμενα της γεωπονικής επιστήμης.