Image
Εργαστήρια

 

Για τις εκπαιδευτικές κι ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχουν θεσμοθετηθεί τα ακόλουθα εργαστήρια (κατά σειρά αρχαιότητας):

Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 16 σταθμούς εργασίας υψηλών προδιαγραφών και 8 εφεδρικούς σταθμούς εργασίας. Οι υπολογιστές διαθέτουν λογισμικό προσομοίωσης και ανάπτυξης αλγορίθμων Matlab (με Simulink και τα σχετικά toolboxes), λογισμικό σχεδίασης υλικού των εταιρειών Mentor Graphics, Synplicity, Impulse Accelerated Technologies, Xilinx, και Altera, καθώς και περιβάλλοντα ανάπτυξης λογισμικού για επεξεργαστές των εταιρειών ARM, Texas Instruments, και Intel. Επίσης διατίθενται αναπτυξιακές κάρτες με FPGAs της Xilinx και Altera, καθώς και αναπτυξιακές κάρτες με τους επεξεργαστές ARM926EJ-S και Texas Instruments C6455. Το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό για την υλοποίηση ψηφιακών κυκλωμάτων με χρήση διακριτών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ψηφιακούς παλμογράφους, γεννήτριες συχνοτήτων, και πηγές τροφοδοσίας.

Μέλη: Σ. Μπλιώνας (Διευθυντής), Κ. Μασσέλος

Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας

Το ΓΑΒ LAB - Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας είναι μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εστιάζει σε περιοχές της εφαρμοσμένης πληροφορικής, από την πολιτισμική, εκπαιδευτική και ιατρική πληροφορική έως τις ευφυείς πόλεις και τις εφαρμογές για το περιβάλλον. Από την πλευρά της βασικής έρευνας, η έμφαση είναι στην ανάλυση δεδομένων, τη διαχείρισης της αβεβαιότητας, τη σημασιολογία, τη μηχανική μάθηση και τα ασαφή μαθηματικά. Το Εργαστήριο αποτελείται από περίπου 60 μέλη, που περιλαμβάνουν καθηγητές, έμπειρους ερευνητές, μεταδιδακτορικούς, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, εξωτερικούς συνεργάτες και εθελοντές. Το κοινωνικό αποτύπωμα του Εργαστηρίου περιλαμβάνει το Χώρο Καινοτομίας, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που έχει ιδρύσει σε συνεργασία με δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με έμφαση τις νέες γενιές.

Μέλη: Μ. Γουάλλες (Διευθυντής)

URL: https://gav.uop.gr/

Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων

Το Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων (SODA lab) αναπτύσσει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε περιοχές αιχμής που σχετίζονται με τα συστήματα λογισμικού και τις βάσεις δεδομένων, όπως κατανεμημένα συστήματα, αναπαράσταση και διαχείριση πληροφορίας, βάσεις δεδομένων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά (όπως NoSQL, γράφων, χωρικές, χρονικές, κ.λπ.), ροές δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, υπηρεσιοστρεφή υπολογιστική, καθώς και με σχετιζόμενες εφαρμογές (συστήματα μεγάλων δεδομένων, υπολογισμοί προσανατολισμένοι σε υπηρεσίες, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.ά.).

Το SODA lab συντονίζει και υλοποιεί ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα με Ευρωπαϊκή και Εθνική χρηματοδότηση, ενώ τα μέλη του μετέχουν σε πολυάριθμα διεθνή και εθνικά έργα και αναπτύσσουν συνεργασίες με διακεκριμένα ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες. Παράλληλα, παρέχει έναν χώρο εργασίας και συνεργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και συνεργαζόμενους ερευνητές που εξειδικεύονται σε τομείς που σχετίζονται με τις ερευνητικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται το εργαστήριο.

Το SODA lab παρέχει τους απαραίτητους πόρους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές υλικού και λογισμικού για την υποστήριξη ενός πλήθους προπτυχιακών μαθημάτων (ενδεικτικά: Βάσεις Δεδομένων, Ανάκτηση και Εξόρυξη Πληροφοριών, Διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων, Τεχνολογία Λογισμικού, Προγραμματισμός Συστήματος, Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Διαχείρισης Δεδομένων, Προγραμματισμός) καθώς και μεταπτυχιακών μαθημάτων (Συστήματα Μεγάλων Δεδομένων, Κατανεμημένη Διαχείριση Πληροφορίας, Διαχείριση Γνώσεων και Πληροφοριών, Θέματα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διαχείριση Πληροφορίας στο Διαδίκτυο) που σχετίζονται με το λογισμικό και τις βάσεις δεδομένων.

Το SODA lab διαθέτει σύγχρονο υπολογιστικό εξοπλισμό, στον οποίο εκτελείται εξειδικευμένο λογισμικό που περιλαμβάνει περιβάλλοντα ανάπτυξης λογισμικού, συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, βιβλιοθήκες για την ανάπτυξη παράλληλων και κατανεμημένων εφαρμογών, ένα ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος και περιβάλλοντα κατανεμημένης εκτέλεσης εφαρμογών.

Μέλη: Κ. Βασιλάκης (Διευθυντής), Σ. Σκιαδόπουλος, Χ. Τρυφωνόπουλος, Π. Ραυτοπούλου, Γρ. Δημητρουλάκος

URL: https://soda.dit.uop.gr/

FB: sodaslab

LinkedIn: soda-lab

Twitter: sodasLab

Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας

Το εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΑΜΕΠ) έχει ως στόχο την υποστήριξη της έρευνας και της διδασκαλίας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε θέματα σχετικά με την ανάλυση, σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση συστημάτων και εφαρμογών ΕΑΜ-ΕΠ. Το εργαστήριο συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, στην ανάπτυξη εφαρμογών πολιτισμού, κυβερνοασφάλειας και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Μέλη: Γ. Λέπουρας (Διευθυντής) , Ν. Πλατής, Σ. Καπελλάκη

URL: https://hci-vr.dit.uop.gr/

FB: hci.uop

Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας

Το εργαστήριο ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και εικόνας διαθέτει 10 θέσεις εργασίας εξοπλισμένες με πλατφόρμα ανάπτυξης DSP, ανάλυσης και ελέγχου αλγορίθμων και εφαρμογών πραγματικού χρόνου στο πεδίο της ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τηλεπικοινωνιών (π.χ. ευρυζωνικές εφαρμογές xDSL, OFDM, 802.11 WLAN), αξιολόγησης αλγορίθμων και προσδιορισμού των απαιτήσεων σε εφαρμογές ψηφιακής επεξεργασίας, TMS320C6711 (DSP Starter Kit), TMS320C6701 (Evaluation Module-EVM), Code Composer Studio και Spectrum analyzer. Το εργαστήριο περιλαμβάνει επίσης υπολογιστές με εγκατεστημένα τα προϊόντα λογισμικού MATLAB και System View, καθώς και υπολογιστές κατάλληλους για επεξεργασία εικόνας και video με τα κατάλληλα περιφερειακά (4 κάμερες, 1 βίντεο) και λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και σήματος (Matlab, Adobe Premiere). 

Μέλη: Γ.-Ό. Γλεντής (Διευθυντής)

Εργαστήριο Ασυρμάτων και Κινητών Επικοινωνιών

H περιοχή δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου είναι οι Ασύρματες και οι Κινητές Επικοινωνίες και τα σχετικά επιστημονικά αντικείμενα που τις απαρτίζουν όπως οι Μετρήσεις σε ασύρματα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα (επίγειες και εναέριες με drones, ραδιοκάλυψης και ποιότητας ραδιοεπαφής (air-interface), ραδιοκαναλιού στενής/ευρείας ζώνης, έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), η Ασύρματη διάδοση και η Ανάπτυξη στοχαστικών και ντετερμινιστικών μοντέλων Ray Tracing, οι Κεραίες/έξυπνες κεραίες και συστήματα (um)ΜΙΜΟ, οι Τεχνικές ασύρματης ψηφιακής μετάδοσης, τα Συστήματα και δίκτυα κινητών και ασυρμάτων επικοινωνιών, η Επίδοση, Σχεδίαση και Διαστασιοποίηση δικτύων ασυρμάτων επικοινωνιών, οι Ασύρματες επικοινωνίες σε sub-6GHz, mmWave, sub-THz και THz, τα Συστήματα ασύρματης επικοινωνίας με Drones και οι εφαρμογές τους, τα Συστήματα ΙοΤ και οι εφαρμογές τους, τα Έξυπνα δίκτυα ενέργειας και οι (e)V2X επικοινωνίες.

Το εργαστήριο διαθέτει σύγχρονο εξειδικευμένο μετρητικό εξοπλισμό που διαρκώς ανανεώνεται μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών έργων και υποστηρίζει μετρήσεις σε ασύρματα συστήματα επικοινωνιών τελευταίας γενιάς (5G-6G) με τέσσερα Drones/UAVs έως 25 Kg πλήρως εξοπλισμένα με δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης, τρεις φορητούς συχνοεπιλεκτικούς σταθμούς Narda SRM3006 με 5G, δύο σταθερούς σταθμούς Narda έως 40GHz, δύο Scanners ως 5G και 6GHz, μετρητικό σύστημα Enhancell (Echo One/Plus/Studio) με οκτώ testmobiles 5G, μετρητικό σύστημα Nemo/Keysight με Outdoor και Handy testmobiles 4G, IoT πλατφόρμα με Raspberry pi4 και z-wave/zigbee/WiFi/4G sensors, καθώς και εργαστηριακό εξοπλισμό που περιλαμβάνει γεννήτριες, φασματικούς αναλυτές, vector analyzer, κεραίες, servers, υπολογιστές κ.λπ. 

Το εργαστήριο συμβάλλει στη διδασκαλία μαθημάτων και στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών που άπτονται του αντικειμένου του στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος στις Σύγχρονες Ασύρματες Επικοινωνίες. Παράλληλα συμμετέχει σε αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα τόσο σε εθνικό επίπεδο (π.χ. ΘΑΛΗΣ-ΕΚΤΕΙΝΩ, ΕΣΠΑ-ΠΑΝΔΩΡΑ) όσο και σε ευρωπαϊκό (Η2020: BIMERR, MERLON, SYNERGIES, COREnect).

Μέλη: Γ. Τσούλος (Διευθυντής), Α. Καλόξυλος, Γ. Αθανασιάδου, Δ. Ζαρμπούτη

URL: http://wmclab.uop.gr/

FB: wirelessuop

LinkedIn: wireless-uop

Εργαστήριο Σχεδίασης και Ανάπτυξης Δικτύων και Συστημάτων Οπτικών Ινών

Το εργαστήριο οπτικών επικοινωνιών διαθέτει 10 θέσεις εργασίας, εξοπλισμένες με εκπαιδευτικά πακέτα οπτικών επικοινωνιών, οπτικές ίνες διαφόρων τύπων, συνδετήρες, όργανο κοπής ινών, όργανο συγκόλλησης, ανακλασίμετρο, όργανο μέτρησης απωλειών, όργανο OTDR, διόδους laser, πηγή ρεύματος/σταθεροποιητή θερμοκρασίας, οπτικό ισχυόμετρο, οπτικό φασματικό αναλυτή, οπτικό ενισχυτή, συντονιζόμενο φίλτρο, φωτοδίοδους, ηλεκτρονικά υλικά, παλμογράφο και πλατφόρμα λογισμικού εξομοίωσης.

Μέλη: Α. Σταυδάς (Διευθυντής), Π. Κωστόπουλος

Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Δικτυακών Εφαρμογών

Το Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών και Δικτυακών Εφαρμογών πραγματοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες στα αντικείμενα των δικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών, των ασυρμάτων δικτύων και επικοινωνιών, της ανάλυσης απόδοσης δικτυακών μηχανισμών και των ασύρματων οπτικών δικτύων. Τα μέλη του εργαστηρίου διδάσκουν και υποστηρίζουν σχετικά μαθήματα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το εργαστήριο συμμετέχει σε σχετικά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Μέλη: Ν. Τσελίκας (Διευθυντής), Ι. Μοσχολιός, Κ. Γιαννόπουλος, Κ. Σεκλού

URL: http://cnalab.uop.gr/

Εργαστήριο Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας

Το Εργαστήριο Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 2018. Αποστολή του είναι να υποστηρίζει τα ακαδημαϊκά προγράμματα του Τμήματος και να πραγματοποιεί έρευνα υψηλής ποιότητας συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη σε ερευνητικές περιοχές αιχμής, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στις ακόλουθες:

  • Εφαρμοσμένη κρυπτογραφία, μετακβαντική κρυπτογραφία, κρυπτογραφία ελαφρών απαιτήσεων, συστήματα κατανεμημένων μητρώων, ομομορφική κρυπτογραφία.
  • Ασφάλεια συστημάτων και δικτύων, ανίχνευση και απόκριση εισβολών, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ασφάλεια στο IoT, πλατφόρμες κυβερνοασκήσεων υψηλών επιδόσεων, εκπαίδευση κυβερνοασκήσεων, σημασιολογική/αποδείξιμη ασφάλεια.
  • Μοντελοποίηση κινδύνων/απειλών, δυναμική διαχείριση κινδύνων και εμπιστοσύνης, αξιολόγηση ευπαθειών, πρόβλεψη απειλών, απόκριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας, συστήματα πληροφοριών κυβερνοαπειλών. 

Το Εργαστήριο αριθμεί 24 μέλη, και συγκεκριμένα 1 μέλος ΔΕΠ, 3 έμπειρους ερευνητές, 6 υποψήφιους διδάκτορες, 4 νέους ερευνητές και 10 προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές, που συμμετέχουν στις ερευνητικές του δραστηριότητες. Το εργαστήριο έχει αναπτύξει ένα ευρύ εθνικό και διεθνές δίκτυο συνεργασιών, με γνωστούς οργανισμούς, εταιρείες καθώς και ερευνητικές ομάδες/κέντρα κυβερνοασφάλειας, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό των έργων. Συγκεκριμένα, τα μέλη του εργαστηρίου έχουν συμμετάσχει ενεργά σε περισσότερα από 26 χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εθνικά έργα στα οποία το εργαστήριο είχε το ρόλο του συντονιστή και τεχνικά υπεύθυνου έργου ή ηγούταν δράσεων έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με ευρείς περιοχές ενδιαφέροντος και τεχνογνωσίας του εργαστηρίου. 

Το Εργαστήριο διαθέτει σύγχρονη τεχνολογική και υπολογιστική υποδομή, η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Ειδικότερα, λειτουργεί: 

  1. διακομιστή (rack) υψηλών επιδόσεων συνολικής μνήμης 512GB, με 64 πυρήνες (128 νήματα) και αποθηκευτικό χώρο 16TB,
  2. πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με 12 σταθμούς εργασίας και εξειδικευμένο λογισμικό ανεπτυγμένο από το εργαστήριο που είναι στη διάθεση της ομάδας για διάφορες δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, 
  3. πλατφόρμα κυβερνο-εκπαίδευσης με μεγάλο πλήθος εικονικών μηχανημάτων για τη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων σε διάφορους τομείς ασφάλειας.

Μέλη: Ν. Κολοκοτρώνης (Διευθυντής)

Εργαστήριο Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστημάτων

Το εργαστήριο Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστημάτων διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό σε ένα ευρύ φάσμα τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών. Απαρτίζεται από έμπειρο διδακτικό/επιστημονικό προσωπικό, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπονεί έρευνα σε θέματα αιχμής.

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου περιλαμβάνει ενδεικτικά:

  • Επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξυπηρετητές
  • Μικροϋπολογιστές – Raspberry boards and components • Μικροελεγκτές - Arduino boards and components
  • Δορυφορικός εξοπλισμός
  • Αναλυτές φάσματος
  • Ψηφιακούς παλμογράφους
  • Στοιχεία ηλεκτρονικής
  • Εξειδικευμένο λογισμικό τηλεπικοινωνιών και μετρήσεων
  • Πλατφόρμες ελεγχόμενες από λογισμικό (SDR)
  • Μη επανδρωμένα τετρακόπτερα (UAVs/Drones)
  • Fixed-Wing αυτόνομο αεροσκάφος (UAV)
  • Συστήματα για έλεγχο και εφαρμογές μη επανδρωμένων οχημάτων (UxVs)

Η έρευνα που εκπονείται στο εργαστήριο συνοψίζεται στα παρακάτω: 

  • Ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών 
  • Συστήματα και δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών
  • Σύγχρονα και μελλοντικά συστήματα κινητών επικοινωνιών (4G, 5G, 6G)
  • Δίκτυα αισθητήρων, διαδίκτυο των αντικειμένων, ευφυείς πόλεις
  • Τεχνικές μηχανικής μάθησης για σύγχρονες επικοινωνίες
  • Ζητήματα θεωρίας πληροφορίας με έμφαση σε θέματα σύγχρονων επικοινωνιών
  • Ζητήματα θεωρίας επικοινωνιών, τεχνικές διαμόρφωσης, εκτίμησης και ανίχνευσης σημάτων
  • Προσομοίωση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
  • Ψηφιακές επικοινωνίες για συστήματα οπτικών-ασυρμάτων επικοινωνιών
  • Συστήματα πολλαπλών κεραιών
  • Διαφορισμός συνεργασίας, δίκτυα πολλαπλών αλμάτων, τεχνικές μετάδοσης και πρωτόκολλα συνεργασίας
  • Ασφάλεια στο φυσικό επίπεδο
  • Ψηφιακές επικοινωνίες βασισμένες σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ενσωματωμένα συστήματα για επικοινωνίες
  • Μοριακές επικοινωνίες
  • Πράσινες επικοινωνίες, βασισμένες σε συστήματα συγκομιδής ενέργειας
  • Mη επανδρωμένα αυτόνομα οχήματα (UΑVs/DRONES): Συστήματα και εφαρμογές

Μέλη: Ν. Σαγιάς (Διευθυντής), Κ. Πέππας, Μ. Μπατιστάτος

URL: https://telecom.uop.gr/

FB: UOP.DCS.LAB

Ενημερωμένο: Απριλίου