Ωρολόγιο πρόγραμμα εαρινού εξαμήνου

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Φεβρουαρίου

Ανακοινώθηκε η 9η έκδοση του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων (v9), για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-22. (έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022).

Ακολουθεί μήνυμα από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Αν. Καθ. Χρήστο Τρυφωνόπουλο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,Αγαπητοί συνάδελφοι,

με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, αλλά παράλληλα λαμβάνοντας υπόψη και την επιδημιολογική εικόνα του τμήματος κατά το προηγούμενο εξάμηνο, το Τμήμα πήρε την απόφαση για το εαρινό εξάμηνο να γίνει μία πρώτη προσπάθεια επιστροφής σε μία (κατά το δυνατόν κανονική) ροή ωρολογίου προγράμματος. Φυσικά η ανησυχία φοιτητών και διδασκόντων εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά το παρόν πρόγραμμα μαθημάτων κινείται προς την κατεύθυνση της στάθμισης του ρίσκου, που αυταπόδεικτα υπάρχει για όλους μας καθηγητές και φοιτητές, και του μαθησιακού αποτελέσματος.

Στο πλαίσιο αυτό καταρτίσαμε το παρόν πρόγραμμα εαρινού εξαμήνου προσπαθώντας: (α) να κρατήσουμε την επιδημιολογικά καλή εικόνα και στο εαρινό εξάμηνο υιοθετώντας καλές πρακτικές από το προηγούμενο εξάμηνο και (β) να βελτιώσουμε το μαθησιακό αποτέλεσμα μέσω καλύτερης κατανομής των διδακτικών ωρών ανά μάθημα. Εκτός από το παρόν πρόγραμμα μαθημάτων αποφασίστηκε να συνεχιστεί η δέσμη επιπρόσθετων μέτρων ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος. Αυτά που αποφασίστηκαν περιλαμβάνουν:

  • Κυλιόμενες ώρες έναρξης για όλα τα μαθήματα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες και τους διαδρόμους κατά τις εναλλαγές και τα διαλείμματα. Παράλληλα οι διδάσκοντες θα ρυθμίζουν τα διαλείμματα με βάση τις ώρες έναρξης.
    • τα μαθήματα του 1ου έτους ξεκινούν ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα,
    • τα μαθήματα του 2ου έτους ξεκινούν και 10 (δηλαδή δέκα λεπτά μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα),
    • τα μαθήματα του 3ου έτους ξεκινούν και 20 (δηλαδή είκοσι λεπτά μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα),
    • τα μαθήματα του 4ου έτους ξεκινούν και 30 (δηλαδή μισή ώρα μετά την ώρα που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα)Και το 4ο κοκ και αντίστοιχα συμβαίνει και με τα διαλείμματα.
  • Διεξαγωγή μαθημάτων του ίδιου έτους κατά το δυνατόν στο ίδιο κτίριο.
  • Τα πολυπληθή μαθήματα του 1ου έτους να διεξάγονται στο αμφιθέατρο ή στις αίθουσες της σχολής με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα.
  • Διεξαγωγή συναντήσεων με φοιτητές κατά τις ώρες γραφείου με τηλεσυναντήσεις έναντι της φυσικής παρουσίας
  • Μέριμνα για ηλεκτρονικές εγγραφές σε εργαστήρια και αποφυγή χειρόγραφων δηλώσεων για ώρες παρακολούθησης.
  • Προσαρμογή των εργαστηρίων έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση τους χωρίς να υποβιβαστεί σημαντικά η εκπαιδευτική διαδικασία

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι προφανώς η περίοδος που είναι μπροστά μας απέχει πολύ από το να σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή στην «κανονική» ακαδημαϊκή ζωή. Όμως ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, έχοντας ως κύριους άξονες τη διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας καλούμαστε κάθε φορά να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε απόφασή μας. Έτσι και τώρα θεωρώ ότι έχουμε ένα βελτιωμένο, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο όμως προστατεύει τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και το οποίο προέκυψε και μετά από τις επισημάνσεις των φοιτητών κατά τη γενική συνέλευση. Αυτό το τελευταίο δείχνει ότι με καλό κλίμα και συνεργασία μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι ζητήματα δημιουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Αν. Καθ. Χρήστος Τρυφωνόπουλος