Πρωτιά και βράβευση του Κυριάκου Μιχαηλίδη, απόφοιτου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον διαγωνισμό «The New Now»
Ημερομηνία Δημοσίευσης:Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συγχαίρει τον απόφοιτό του Κυριάκο Μιχαηλίδη για τη συμμετοχή, την πρωτιά, και τη βράβευσή του στον διαγωνισμό «The New Now: health», ο οποίος αφορούσε νέες και καινοτόμες ιδέες στον χώρο της υγείας και διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, το Inartis Foundation, και το Flux Laboratory. Ο διαγωνισμός καινοτομίας «The New Now» στοχεύει στην ανάδειξη της πιο δημιουργικής ιδέας και στην επιβράβευση των ιδεών που θα αφήσουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν πάνω από 200 ιδέες από 150 συμμετέχοντες!
Ο Κυριάκος συμμετείχε στο διαγωνισμό καταθέτοντας την ιδέα «The Dyslexia Project», που έχει ως στόχο τη βελτίωση της αναγνωστικής κατανόησης των ατόμων με δυσλεξία για παιδιά του δημοτικού και τα εξοικειώνει με λέξεις που δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν.
Το Dyslexia Project αφορά στην ανάπτυξη μιας εύχρηστης επέκτασης των εφαρμογών πλοήγησης (browser extension), η οποία βελτιώνει την αναγνωστική κατανόηση παιδιών δημοτικού σε διαθέσιμα διαδικτυακά (online) κείμενα γραμμένα στα ελληνικά. Η επέκταση χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που εντοπίζει «περιοχές σύγχυσης» (confusion areas), δηλαδή κομμάτια μέσα στο κείμενο όπου αναμένεται ότι τα παιδιά με δυσλεξία θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Όταν εντοπιστούν αυτές οι περιοχές, το επόμενο βήμα είναι να επισημανθούν οπτικά, χρησιμοποιώντας εφέ τονισμού (highlighting effects). Πέραν του αλγορίθμου εντοπισμού των «περιοχών σύγχυσης» και του μηχανισμού οπτικής επισήμανσης των περιοχών αυτών, ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η υλοποίηση να είναι φιλική προς τα άτομα με δυσλεξία, να υποστηρίζεται από μία τουλάχιστον γνωστή εφαρμογή πλοήγησης, και να έχει τη δυνατότητα ορισμού παραμέτρων από πλευράς του χρήστη, επιτρέποντας την πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές. Σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Dyslexia Project υπήρχε συνεργασία με λογοθεραπευτή.
Η ιδέα του Κυριάκου συναγωνίστηκε στην τελική φάση με τις ακόλουθες τέσσερις καινοτόμες ιδέες:
- The «Blind Trust project», με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μπάμπαλη, που στόχο του έχει την ανάπτυξη ενός έξυπνου ραβδιού για τυφλούς.
- The «Pappous project», με επικεφαλής τον Ζήση Τζίφα-Κρατήρα, μια πλατφόρμα που σκοπεύει να αλλάξει την ζωή των ηλικιωμένων και των τεχνολογικά αναλφάβητων ατόμων, παρέχοντας μια εύχρηστη διεπαφή, η οποία δεν απαιτεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- The «Klean project», με επικεφαλής τον Nίκο Χρόνη, η οποία αναπτύσσει μια έξυπνη επιφάνεια που αυτο-απολυμαίνεται εξαλείφοντας έτσι την μετάδοση παθογόνων οργανισμών.
- The «Dragoman-Signs project», με επικεφαλής τις Αγγελική Κατσικολόγου και Δήμητρα Ανδρούτσου, οι οποίες φοιτούν στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου· πρόκειται για μια εφαρμογή που μετατρέπει αυτόματα την ομιλία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Οι φιναλίστ φιλοξενήθηκαν στην Ελβετία για τρείς μήνες από το Inartis Foundation, κατά τους οποίους εργάστηκαν πάνω στην ιδέα τους υπό την επίβλεψη και την υποστήριξη 2.000 ειδικών Ελβετών επιστημόνων.
Στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, οι φιναλίστ του διαγωνισμού είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην επιστημονική κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορους τομείς, τα βελτιωμένα έργα τους και τα πρωτότυπά τους.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στον Κυριάκο Μιχαηλίδη.
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συγχαίρει τον απόφοιτό του Κυριάκο Μιχαηλίδη για την πρωτιά και τη βράβευσή του στον διαγωνισμό και του εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες και τη σταδιοδρομία του. Η πρωτιά και η βράβευση του Κυριάκου καταδεικνύει ότι η συστηματική προσπάθεια για απόκτηση γνώσης, συνδυασμένη με τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών μπορεί να ανοίξει δρόμους τόσο για προσωπική επιτυχία όσο και για αποτελέσματα που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο. Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενθαρρύνει τους φοιτητές του για την ανάπτυξη καινοτομίας και πρωτοβουλιών και θα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές τους.