ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Κλινική Διαιτολογία με Έμφαση στον Μεταβολισμό Μακροθρεπτικών συστατικών», Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΔΔ), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (19/01/2022 - σήμερα)
- Ανάθεση «Πρακτική Άσκηση Διαιτολογίας II» τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24 (22 ECTS)
- Ανάθεση «Κλινική Διατροφή Ι» τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24 (6 ECTS)
- Ανάθεση «Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών» τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24 (6 ECTS)
- Ανάθεση «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής» τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24 (4 ECTS)
- Συνανάθεση «Μεθοδολογία της Διατροφικής 'Ερευνας» το ακ. έτος 2022-23 (6 ECTS)
- Συνανάθεση «Βασικές Αρχές Κλινικής Διατροφής» το ακ. έτος 2022-23 (5 ECTS)
- Συνανάθεση «Αθλητική Διατροφή» τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24 (5 ECTS)
- Ανάθεση «Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών» το ακ. έτος 2021-22 (2 ECTS)
- Σύμβουλος Σπουδών φοιτητών/τριών του ΤΕΔΔ
- Ανάθεση Επίβλεψης τριών (3) υποψήφιων διδακτόρων στο ΤΕΔΔ
- Ανάθεση Επίβλεψης δύο (2) μετα-διδακτορικών φοιτητών στο ΤΕΔΔ
- Ανάθεση Επίβλεψης εικοσιτριών (23) πτυχιακών εργασιών φοιτητών στο ΤΕΔΔ
- Μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής τριών (3) υποψηφίων διδακτόρων στο ΤΕΔΔ
- Μέλος Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε δύο (2) επιτυχόντες διδάκτορες του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του ΠΑ.ΠΕΛ.
- Μέλος Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε δύο (2) επιτυχούσες μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου
- Μέλος Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε μία (1) επιτυχούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Μέλος Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε δεκαέξι (16) πτυχιακές εργασίες φοιτητών/τριών του ΤΕΔΔ
- Πρόεδρος Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης τα ακ. έτη 2022-23, 2023-24
- Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων Ακαδημαϊκών Υποτρόφων Κατόχων Διδακτορικού Διπλώματος 2023-24
- Τακτικό μέλος δέκα (10) Επιτροπές του ΤΕΔΔ
ΛΟΙΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
- Μόνιμη δημόσιος υπάλληλος με την ιδιότητα Κλινικού Διαιτολόγου (κλάδου ΠΕ Διαιτολόγων) στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Γεννηματάς" (28/03/2018 - 18/01/2022)
- Επόπτρια Πρακτικής Άσκησης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, για την επιστημονική (εποπτική/εκπαιδευτική) υποστήριξη (13/06/2012 - 30/09/2013)
- Διατροφική Παρέμβαση με Σκόνη Μαστίχας Χίου σε ζωικό πρότυπο ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου), Γκιοξάρη Α. Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/33345?locale=el), Αθήνα 2012
- Phenolic Compounds: bioavailability and health effects. Gioxari A, Kogiannou DAA, Kalogeropoulos N, Kaliora AC (2015). In: Caballero B, Finglas P and Toldrá F (eds.) “The Encyclopedia of Food and Health”, vol. 4, pp. 339-345. Oxford: Academic Press. ISBN: 9780123849472
- Γενετική προδιάθεση και σωματικό βάρος. Καφύρα Μ, Γκιοξάρη Α (2022). In: Δεδούσης Γ (ed.) “Μοριακή Γενετική του Ανθρώπου”- Έκδοση 1η. Utopia. ISBN-13: 9786185173531
- Υπότροφος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε ειδικούς διαγωνισμούς, (01/11/2005 - 01/11/2008)
- Υποτροφία Αριστείας Ι.Κ.Υ. Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα – Πρόγραμμα Siemens για μετα-διδακτορική έρευνα, με θέμα: "Μελέτη της απορρόφησης & βιοδιαθεσιμότητας των φυτοχημικών της μαστίχας Χίου και του μαστιχελαίου", Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (01/09/2014 - 31/08/2016)
- "Experienced researcher, Marie Skłodowska-Curie grant, European Union’s Horizon 2020", για το έργο: "An interventional study with a natural product to examine safety and efficacy in NAFLD, MAST4HEALTH, H2020-MSCA-RISE-2015" (30/12/2016 - 15/01/2018)
- Βραβείο "INC 2018 Call for Open Access Studies" για τη δημοσιευμένη εργασία "The effect of minimal dietary changes with raisins in NAFLD patients with non-significant fibrosis: a randomized controlled intervention" (Food Funct. 2016; 7:4533-4544) από το "International Nut and Dried Fruit Council World Forum of Nutrition Research & Dissemination".
- Τιμητική επιλογή του άρθρου "Bioavailability of terpenes and postprandial effect on human antioxidant potential. An open-label study in healthy subjects", ως εξωφύλλου (front cover) στο τεύχος 62(3), 2018 του περιοδικού "Molecular Nutrition and Food Research".
- Μέλος ερευνητικής ομάδας στο πλαίσιο VC CF 2022-23 award από το UWE Bristol για το έργο “Digitally designed 3D printed foods for dysphagia patients”, UWE Bristol, Faculty of Health and Applied Sciences (01/08/2022 - 31/07/2023)
- Βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης (poster) στο “3rd Food Chemistry Conference: Shaping a healthy and sustainable food chain through knowledge” (Dresden-Germany), Οκτώβριος 2023, με τίτλο: “Development of 3D-printed pea protein-based, nutritious dysphagia-oriented meal. Εkonomou SΙ, Hadnađevb M, Gioxari A, Soed S, Stratakos A Ch”.
- 03/2007: European Commission, Socrates Intensive Programme: "IP Food and Health" (Cluj-Napoca University, Ρουμανία)
- 07/2007: European Commission, Socrates Intensive Programme: "IP Food and Consumer" (Burgos University, Ισπανία)
- 09/2009: Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Βάρη, Αττική: "Course of Laboratory Animal Science" - FELASA, CATEGORY C
- 06/2016: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: "Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ), Νέες τεχνολογίες, Συστήματα Ασφαλείας και Υγιεινής στην Αλυσίδα Παραγωγής Τροφίμων" (Αθήνα, Αττική)
- 05/2017: Queen Mary University, Λονδίνο: "GCP (Good Clinical Practice) Full Course"
- 06/2017: Queen Mary University, Λονδίνο: "RD014 Project Management for Researchers"
- 2001 - σήμερα: Παρακολούθηση 50 Διεθνών / Παγκόσμιων, Εθνικών Συνεδρίων
- BSc in the Science of Nutrition and Dietetics (4 years programme); Faculty: Nutrition and Dietetics; University: Harokopio University of Athens, Greece (07/2004)
- MSc in Applied Nutrition and Dietetics (2 years programme); Faculty: Nutrition and Dietetics; University: Harokopio University (06/2006)
- PhD in Applied Nutrition and Dietetics; Faculty: Nutrition and Dietetics; University: Harokopio University (10/2012)
- Researcher in 10 national research projects
- Secondee as an "Experienced Researcher" for Marie Skłodowska-Curie grant, European Union’s Horizon 2020 RISE (10/01/2017 - 15/01/2018)
- Research partner in VC CF 2022-23 award, Faculty of Health and Applied Sciences University, UWE Bristol, UK (01/08/2022 - present)
- Guest Editor in special issues of prestigious international scientific journals
- Reviewer in international prestigious scientific journals with a high impact factor
- Invited Speaker & Member of the Scientific Committee at conferences
Α. Η μελέτη της επίδρασης της διατροφής του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών προτύπων (όπως της Μεσογειακής Διατροφής), των τροφίμων και των συστατικών της τροφής σε χρόνια νοσήματα, και ιδιαίτερα:
- στη θρέψη και στη διατροφική κατάσταση των ασθενών
- σε βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο
- στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τη νόσο
- στη φλεγμονή και στο οξειδωτικό στρες
- στην κλινική έκβαση της νόσου
- στην ποιότητα ζωής των ασθενών
Β. Η ανάδειξη των ευεργετικών (αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, χημειοπροστατευτικών, πρεβιοτικών) ιδιοτήτων της διατροφής και των συστατικών των τροφίμων στην υγεία και στη νόσο
Γ. Μεταγευματική απόκριση των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής του ανθρώπου
Δ. Η μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας βιοδραστικών συστατικών των τροφίμων
Ε. Ανάλυση βιολογικών δειγμάτων (ορού, πλάσματος, περιφερικών μονοπύρηνων κυττάρων αίματος, DNA / RNA, ούρων και κοπράνων) για την αξιολόγηση της έκβασης της νόσου, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες
ΣΤ. Προσδιορισμός των βιοδραστικών συστατικών των φυσικών προϊόντων και διερεύνηση του ρόλου αυτών στις μεταβολικές, βιολογικές και βιοχημικές οδούς του οργανισμού
The study of the effects of human nutrition, including dietary patterns (such as the Mediterranean Diet), foods and food components on chronic diseases, and in particular:
- on nutritional status of patients,
- on disease-related biomarkers,
- on the metabolism of nutrients related to the disease,
- on inflammation and oxidative stress,
- on the clinical outcome of the disease,
- on patients' quality of life