ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
1. Πτυχίο Τεχνολόγου Τροφίμων (Bachelor) (1983-1987). Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης 2. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, (Master) (2014-2016). «Επιστήμη Οίνου και Ζύθου». Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Διπλωματική εργασία: “Diketopiperazines in wine” Ξένες γλώσσες Καλή γνώση Αγγλικών (Lower, certificate of competency in english university of michigan ) Δεξιότητες χρήσης Η/Υ Επεξεργασία κειμένων, Υπολογιστικά Φύλλα, Παρουσιάσεις και Υπηρεσίες Διαδικτύου Επαγγελματική Εμπειρία 20/10/2022 -Σήμερα. Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο « Εργαστηριακοί Μέθοδοι Χημικής Ανάλυσης Τροφίμων και Οίνου» 7/5/2019 -19/10/2022. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό στα εργαστήρια: Ανόργανης, Οργανικής και Αναλυτικής Χημείας, Βιοχημείας , Χημείας Τροφίμων, Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης, Οινολογίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 7/5/2013 -6/5/2019. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό στα εργαστήρια: Ανόργανης, Οργανικής και Αναλυτικής Χημείας, Βιοχημείας, Φυσικοχημείας, Χημείας Τροφίμων, Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης, Οινολογίας και Τεχνολογίας Οινικών Προϊόντων, Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Τεχνολογίας Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου (Πρώην Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου) 2004-6/5/2013 Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό στα εργαστήρια: Ανόργανης, Οργανικής και Αναλυτικής Χημείας, Βιοχημείας , Φυσικοχημείας, Χημείας Τροφίμων, Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης, Οινολογίας και Τεχνολογίας Οινικών Προϊόντων, Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Τεχνολογίας Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας 9/1988-11/2004. Βιομηχανία Τροφίμων επεξεργασίας και τυποποίησης σταφίδας, παραγωγής και εμφιάλωσης ξυδιού και παραγωγής και συσκευασίας μουστάρδας «Παπαδημητρίου Α.Ε.», Θουρία, Μεσσηνίας, στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου ως Τεχνολόγος Τροφίμων 8/1987-8/1988. Βιομηχανία Τροφίμων παραγωγής και συσκευασίας χαλβά, λουκουμιών «Καπετάνιος» στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Δημοσιεύσεις (Σύνολο 6)
6. Skiada, V., Agriopoulou, S., Tsarouhas, P. Katsaris, P. Stamatelopoulou, E. Varzakas, T. (2020). Evaluation and origin discrimination of two monocultivar extra virgin olive oils, cultivated in the coastline part of north-western Greece. Applied science, 10, 6733 Κεφάλαια, μετά από πρόσκληση, σε συλλογικούς τόμους (Σύνολο 3)
Δημοσιεύσεις μετά από πρόσκληση σε διεθνείς εγκυκλοπαίδειες με κριτές (Σύνολο 3) 1. Μετά από πρόσκληση, από τη δημοσιευμένη εργασία, Agriopoulou, S., Stamatelopoulou E., Varzakas T. (2020). Advances in Analysis and Detection of Major Mycotoxins in Foods. Foods. 9(4), 518, επιλέχθηκε και περιλήφθηκε στην εγκυκλοπαίδεια Encyclopedia (ISSN 2309-3366) που εκδίδεται από την MDPI Journals ενότητα που δημοσιεύτηκε ως εξής: Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Varzakas, T. (2020). Emerging Technologies in Analysis and Detection of Mycotoxins, Encyclopedia, 2020, v1. Available online: https://encyclopedia.pub/1247 2. Μετά από πρόσκληση, από τη δημοσιευμένη εργασία, Agriopoulou, S., Stamatelopoulou E., Sachadyn-Król, M., Varzakas, T. (2020) Lactic acid bacteria as antibacterial agents to extend the shelf-life of fresh and minimally processed fruits and vegetables: quality and safety aspects. Microorganisms. 8, 952, επιλέχθηκε και περιλήφθηκε στην εγκυκλοπαίδεια Encyclopedia (ISSN 2309-3366) που εκδίδεται από την MDPI Journals ενότητα που δημοσιεύτηκε ως εξής: Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Sachadyn-Król, M., Varzakas, T. (2020). Lactic acid bacteria and postharvest storage of fresh fruits and vegetables, Encyclopedia, 2020, v1. Available online: https://encyclopedia.pub/1816#h2_0 3. Μετά από πρόσκληση, από τη δημοσιευμένη εργασία, Agriopoulou, S., Stamatelopoulou E., Varzakas T.. (2020). Advances in occurrence, importance and mycotoxin control strategies: prevention and detoxification in foods. Foods. 9, 137, επιλέχθηκε και περιλήφθηκε στην εγκυκλοπαίδεια Encyclopedia (ISSN 2309-3366) που εκδίδεται από την MDPI Journals ενότητα που δημοσιεύτηκε ως εξής: Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Varzakas, T. (2020). Mycotoxin control in foods, Encyclopedia, 2020, v1. Available online: https://encyclopedia.pub/2461 Ανακοινώσεις σε συνέδρια (Δημοσίευση πλήρους εργασίας στα πρακτικά) (Σύνολο 3) 1. Αγριοπούλου, Σ., Σταματελοπούλου, Ε. (2017). Ισχύουσα πρακτική και καινοτομίες στη συσκευασία του κρέατος με ενεργό συσκευασία. Πρακτικά 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου 2017 με θέμα «Το κρέας και τα προϊόντα του από το στάβλο στο πιάτο», 3-5 Φεβρουαρίου, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, σελ. 394-400 2. Σταματελοπούλου, Ε., Αγριοπούλου, Σ. (2017). Η εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω on line supermarkets στην αλυσίδα εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών. Σημαντικά θέματα και προκλήσεις. Πρακτικά 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΕΟ. 16-20 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, σελ. 441-444 3. Σταματελοπούλου, Ε., Αγριοπούλου, Σ. (2017). Πρόσφατες εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες επέκτασης του χρόνου διατήρησης των νωπών τεμαχισμένων φρούτων και λαχανικών. Πρακτικά 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΕΟ. 16-20 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, σελ. 445-450 Ανακοινώσεις σε συνέδρια (Δημοσίευση περίληψης στα πρακτικά) (Σύνολο 11)
2. Stamatelopoulou, E., Agriopoulou, S., Dourtoglou, V. (2017). Piceatannol in wine: a metabolic derivative of resveratrol with strong antioxidant, anticancer and anti-inflammatory activity. 6th International Congress on Food Technology, Current Trends and Future Perspectives in the Food sector: From novel concepts to industrial applications, 18-19 March Athens, Greece, p. 23 3. Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E. (2017). Influence of storage conditions on quality characteristics of red wines. Proceedings in 4th International Symposium, Ampelos, Mediterranean Vineyards and Climate Change, 12-14 May, Santorini, Greece, p.10
6. Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Moutafi, E. (2018). The role of intelligent food packaging in minimizing food waste. 3rd ICODECON, 3-6 May, Kalamata, Greece, p.58-59 7. Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Moutafi, E. (2018). The impact of food waste in environmental, economic and social level. 3rd ICODECON, 3-6 May, Kalamata, Greece, p.113-114
11. Skiada, V., Agriopoulou, S., Tsarouhas, P., Manousopoulos, Y., Katsaris, P., Stamatelopoulou, E., Varzakas, T. (2020). Fatty acid and sterolic profile as authenticity tools for origin discrimination of monocultivar extra virgin olive oils, cultivated in the coastline part of Western Greece. MDPI in 1st International Electronic Conference on Food Science and Functional Foods. Session Food Safety and Sustainable Development, 10-25 November, ONLINE. https://foods_2020.sciforum.net/ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- Evgenia Stamatelopoulou is a member of the Laboratory Teaching Staff at the Department of food Science and Technology of the University of Peloponnese. She teaches laboratory exercises of undergraduate courses on Chemical Analysis of Food and Wine. She graduated from Technological Educational Institute of Thessaloniki, Greece, Department of Food Technology, in 1987. She has an MSc in Wine Science from the Technological Educational Institute of Athens, Greece, Department of Oenology and Beverage Technology, in 2016. She has worked in Papadimitriou C.C. S.A Thouria Messinia, Greece (1988-2004) as Food Technologist, at the Department of Agricultural Products Technology in Technological Educational Institute of Kalamata (2004-2013), at the Department of Food Technology in Technological Educational Institute of the Peloponnese (2013-2019) and at the Department of Food Science and Technology in the University of Peloponnese (2019-2022), in the field of Inorganic and Organic Chemistry, Biochemistry, Oenology, and Instrumental analysis as a Specialized Technical Laboratory Staff. She teaches at the Department of Food Science and Technology in the University of Peloponnese, (2022-today), Laboratory Methods of Chemical Analysis of Food and Wine.
- She has participated in six scientific projects, three publications to International encyclopedias and three chapters in books.
Στα πλαίσια ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, τα αντικείμενα που έχω ασχοληθεί και εξακολουθώ να ασχολούμαι εργαστηριακά και ερευνητικά είναι:
- Εργαστηριακές μέθοδοι Χημικής Ανάλυσης Τροφίμων
- Εργαστηριακές μέθοδοι Ανόργανης, Οργανικής και Αναλυτικής Χημείας
- Εργαστηριακές μέθοδοι Χημείας Τροφίμων
- Εργαστηριακές μέθοδοι Χημικής Ανάλυσης Οίνου
- Laboratory Methods of Chemical Food Analysis
- Inorganic, Organic and Analytical Chemistry Laboratory Methods
- Food Chemistry Laboratory Methods
- Laboratory Methods of Chemical Analysis of Wine