Ο Δρ. Λάμπρος Φαρμάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία το 1999 και το διδακτορικό του το 2003 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2005 ειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2019 έλαβε I-MBA, από το Marconi International University, Μαϊάμι, Φλόριντα, Η.Π.Α. Τα έτη 2004 – 2008 πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην ασφάλεια των τροφίμων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το περιβάλλον στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Από το 2005 έως το 2014 δίδαξε ως Επιστημονικός Συνεργάτης/Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Έχει δουλέψει ως ερευνητής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. ή/και το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται ενδεικτικά στην ανάλυση και τον χαρακτηρισμό κολλοειδών τροφίμων και γαλακτωμάτων, στις αλληλεπιδράσεις των αρωματικών ενώσεων με τα τρόφιμα, στην ανάπτυξη τροφίμων τροποποιημένης υφής, στις ζυμώσεις.
Έχει δημοσιεύσει 18 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και συμμετείχε με προφορικές ή/και poster παρουσιάσεις σε περισσότερα από 30 διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Science Journal of Chemistry.
Ο Δρ. Λάμπρος Φαρμάκης έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μέλος του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Μέλος Επιστημονικών και Οργανωτικών Επιτροπών Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει - μετά από πρόσκληση - στην αξιολόγηση της ΑΔΙΠ από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ENQA) και έχει κληθεί από τον Έπαρχο Gerhard Bauer (Γκέρχαρντ Μπάουερ) να συμμετάσχει στο Workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Διαχείριση Αποβλήτων στην επαρχία Schwäbisch Hall.
- Ανάλυση και χαρακτηρισμός κολλοειδών τροφίμων
- Αλληλεπιδράσεις κολλοειδών τροφίμων με αρωματικά συστατικά
- Εξαγωγή και χαρακτηρισμός υδροκολλοειδών από φυτικούς ιστούς
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων με συγκεκριμένες λειτουργικές ιδιότητες για άτομα με διατροφικές ιδιαιτερότητες
- Απομόνωση και χαρακτηρισμός άγριων ζυμών
- Κινητικές μελέτες ανάπτυξης ζυμών
- Εφαρμογές άγριων στελεχών ζυμών σε διαδικασίες ζύμωσης
- Σταθερότητα γαλακτωμάτων
- Ανάπτυξη γαλακτωμάτων με συγκεκριμένες ιδιότητες