Πληροφορίες για την Εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας στο ΤΠΨΤ

Η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας (ΠΕ) προσφέρει την δυνατότητα στους/στις φοιτητές/τριες να εφαρμόσουν γνώσεις και ερεθίσματα που έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εξελίσσοντας και συνδυάζοντας ενδιαφέροντα και δεξιότητες από διάφορα πεδία σύγχρονης τέχνης, ψηφιακής τεχνολογίας και παραστασιακής τέχνης προς ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Η ΠΕ μπορεί να έχει ερευνητικό ή καλλιτεχνικό χαρακτήρα.  Η ΠΕ αποτελεί μια ευκαιρία οι φοιτητές/τριες εστιάσουν και να αναστοχαστούν για τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.  Στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ)1, η εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας (ΠΕ) κατά την διάρκεια του 4ου έτους, είναι προαιρετική και πιστώνεται με 18 ECTS (450 ώρες φόρτος εργασίας για όλο το έτος). To θέμα της εκάστοτε ΠΕ οφείλει να είναι ως έναν βαθμό πρωτότυπο καθώς αποτελεί προσωπική σύνθεση του/της συγγραφέα/έως της, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε καλλιτεχνικό/πρακτικό επίπεδο.  

Η Πτυχιακή Εργασία στο ΤΠΨΤ  έχει δύο (2) μορφές:  

  • α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ - Η θεωρητική εργασία περιλαμβάνει την εκπόνηση έρευνας και τη συγγραφή κειμένου το οποίο αναλύει το θεωρητικό πλαίσιο, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα από τη μελέτη. Η έκταση της πτυχιακής εργασίας θεωρητικού χαρακτήρα είναι 6.000-8.000 λέξεις συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων/παραπομπών και της βιβλιογραφίας. Τυχόν παραρτήματα δεν προσμετρώνται στο μέγιστο όριο των λέξεων. Μετά την υποβολή της γραπτής ΠΕ, ο/η φοιτητής/τρια παρουσιάζει την εργασία του δημόσια ημερομηνία (κατά την διάρκεια της διδακτικής ή εξεταστικής περιόδου και όχι αργότερα) που θα οριστεί σε συμφωνία με τον/τους επόπτες καθηγητές. Το γραπτό σκέλος της ΠΕ αντιστοιχεί στο 80% και η δημόσια παρουσίασή της στο 20% της συνολικής βαθμολογίας της ΠΕ. 

  • β. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ - Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν Πτυχιακή Εργασία καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο και με την καθοδήγηση του επιβλέποντα η πτυχιακή εργασία μπορεί να ακολουθεί τα πρότυπα της βασισμένης-στην-τέχνη έρευνας (practice-based/practice as/practice led research). Η πτυχιακή εργασία καλλιτεχνικού χαρακτήρα αφορά στη δημιουργία-παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου / ψηφιακής εφαρμογής με συγκεκριμένα θεωρητικά, ερευνητικά ερωτήματα και συνοδευτικό ερευνητικό κείμενο (4.000-5.000 λέξεις) που πλαισιώνει την καλλιτεχνική πράξη. Τυχόν παραρτήματα δεν προσμετρώνται στο μέγιστο όριο των λέξεων. Η χρονική έκταση του καλλιτεχνικού έργου που υποβάλλεται/παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ΠΕ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20’-30’ λεπτά. Το καλλιτεχνικό έργο αποτελεί το 60% της συνολικής βαθμολογίας της ΠΕ, το γραπτό κείμενο αντιστοιχεί στο 25% και 15% η δημόσια παρουσίαση της συνολικής βαθμολογίας της ΠΕ.  

Η ΠΕ περιλαμβάνει δύο φάσεις, που διαρθρώνονται στο 7ο και 8ο εξάμηνο ως εξής:  

  • Πτυχιακή Εργασία Ι, (θεωρητικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα), που εκπονείται στο 7ο εξάμηνο σπουδών και συμπεριλαμβάνει την έρευνα και την συγγραφή της εργασίας, ή και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου και αντιστοιχεί σε 12 ECTS.  

  • Πτυχιακή Εργασία ΙΙ που συμπεριλαμβάνει την έρευνα, συγγραφή της Εργασίας ή/και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου και την ολοκλήρωσή τους με τη Δημόσια Διάλεξη και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου (8ο εξάμηνο) και αντιστοιχεί σε 6 ECTS. 

Σημαντική σημείωση: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη ΠΕ είναι τα οφειλόμενα μαθήματα μέχρι την στιγμή αίτησης για την ΠΕ να μην υπερβαίνουν τα 8. Σημαντική υπενθύμιση: Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές/τριες που θα επιλέξουν να εκπονήσουν Πτυχιακή Εργασία, υποχρεούνται να συμπληρώσουν και τις δύο φάσεις (Ι+ΙΙ). 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΔΩ) ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (βλέπε Ενότητα: Οδηγοί/Κανονισμοί) 

Ενημερωμένο: Μαΐου