Μετά την αξιολόγηση ακολουθεί η λογοθεραπευτική παρέμβαση. Στην αρχή της παρέμβασης γίνεται συζήτηση με το άτομο ή/και την οικογένεια και τίθενται οι στόχοι της λογοθεραπείας. Η πρόοδος καταγράφεται στο τέλος του κάθε εξαμήνου σύμφωνα με τους στόχους της λογοθεραπείας που έχουν τεθεί.
Παρέμβαση – Πρώϊμη παιδική ηλικία (ηλικίες έως 5 ετών και 11 μηνών)
Στην πανεπιστημιακή κλινική προσφέρονται εξατομικευμένες λογοθεραπείες ή λογοθεραπείες σε ομάδες παιδιών που χρειάζονται υποστήριξη στην ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας. Οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν την άρθρωση, τη φωνολογική επεξεργασία, την κινητική ομιλία, τη ροή του λόγου, τη φωνή, την προφορική γλώσσα, τη διγλωσσία, κ.ά.
Παρέμβαση – Σχολική ηλικία (ηλικίες 6-18 ετών)
Η παρέμβαση στη σχολική ηλικία περιλαμβάνει λογοθεραπευτικά προγράμματα στην ομιλία, γλώσσα και γραφή για παιδιά σχολικής ηλικίας. Συχνά, παρέχεται λογοθεραπεία για την άρθρωση/κινητική ομιλία, ροή/τραυλισμό, φωνολογική επεξεργασία, φωνή, κοινωνική γλώσσα, διγλωσσία, κ.ά.
Παρέμβαση – Ενήλικες
Στις περιπτώσεις των ενηλίκων παρέχονται υπηρεσίες είτε εξατομικευμένες είτε μέσω ομάδων ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Η λογοθεραπεία εστιάζεται στην ομιλία, γλώσσα και γνωστική ικανότητα σε ασθενείς με μία ποικιλία διαταραχών λόγου. Ενδεικτικά:
1. Άτομα που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή έχουν μία ασθένεια (νευρολογικής ή άλλης φύσης)
- Η γλώσσα/ομιλία επηρεάζεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγία, κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή εγκεφαλική διάσειση. Η λογοθεραπεία στην πανεπιστημιακή κλινική μπορεί να βελτιώσει τη γλωσσική ικανότητα/ικανότητα ομιλίας αλλά και τη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την οργάνωση της σκέψης που συχνά συνυπάρχουν μαζί με τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας.
- Στο ίδιο πλαίσιο, ασθένειες που συμβαίνουν συνήθως στο δεύτερο μισό της ζωής του ανθρώπου, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του κινητικού νευρώνα, η άνοια, η πρωτοπαθής προοδευτική αφασία, κ.ά., μπορεί να επηρεάσουν την ομιλία των ασθενών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λογοθεραπεία βοηθάει στην ένταση φωνής (γίνεται πιο δυνατή) και στην ομιλία (γίνεται πιο καθαρή). Ο τελικός σκοπός είναι να βελτιωθεί η καταληπτότητα των ασθενών έτσι ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητοί από τον κοινωνικό περίγυρο.
2. Άτομα που απλά επιθυμούν να μιλάνε διαφορετικά
- Υπάρχουν περιπτώσεις υγιών ανθρώπων που επιθυμουν να αλλάξουν τον τρόπο που μιλάνε. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει π.χ. τους ανθρώπους που δεν μιλάνε την ελληνική γλώσσα, τους ανθρώπους που τραυλίζουν ή τους ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για επαγγελματικούς λόγους και να αποφύγουν την κατάχρησή της (τραγουδιστές, δάσκαλοι, κ.ά).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό ραντεβού, είμαστε διαθέσιμοι (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο 27210-45311 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekelafo@go.uop.gr