Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) δίνει την ευκαιρία στους/στις φοιτητές/τριες του Τμήματος Λογοθεραπείας να εφαρμόσουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στην πράξη, σε περιβάλλοντα εργασίας δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών. Μεσώ της ΠΑ οι φοιτητές/τριες εξοικειώνονται με το εργασιακό περιβάλλον και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία. Η ΠΑ στοχεύει και στη δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης σε φορείς παροχής λογοθεραπείας του ιδιωτικού τομέα.
Οι σπουδαστές/τριες του Πανεπιστημιακού Προγράμματος υποχρεούνται σε τρίμηνη Πρακτική Άσκηση στο Επάγγελμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, περί Πρακτικής Άσκησης Σπουδαστών ΑΕΙ.
Η έναρξη της Πρακτικής Άσκησης ορίζεται με απόφαση τις Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης μετά από αίτηση του σπουδαστή.
Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης
Προϋποθέσεις Διεξαγωγής Πρακτικής Άσκησης
1. Έχουν ολοκληρώσει το 7ο εξάμηνο σπουδών.
2. Έχουν εξεταστεί επιτυχώς:
α. Τουλάχιστον στα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων
β. Επιπλέον, να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στα έντεκα (11) μαθήματα ειδικότητας:
1. Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές (2101), Β’ Εξάμηνο
2. Κλινικά Θέματα Λογοπαθολογίας (3106), Γ’ Εξάμηνο
3. Διαταραχές Ροής της Ομιλίας – Τραυλισμός (3103), Γ’ Εξάμηνο
4. Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές (3104), Γ’ Εξάμηνο
5. Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας (4102), Δ’ Εξάμηνο
6. Λογοθεραπεία: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (4105), Δ’ Εξάμηνο
7. Αφασίες και Συναφείς Γνωστικές Διαταραχές (5101), Ε’ Εξάμηνο
8. Διαταραχές Φώνησης (5102), Ε’ Εξάμηνο
9. Νευρογενείς Κινητικές Διαταραχές της Ομιλίας (6102), ΣΤ’ Εξάμηνο
10. Επικοινωνιακές Διαταραχές Τρίτης Ηλικίας (6103), ΣΤ’ Εξάμηνο
11. Διαταραχές Κατάποσης – Δυσφαγία (7101), Ζ ́ Εξάμηνο
γ. Να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα μαθήματα όλων των κλινικών ασκήσεων:
1. Κλινική Άσκηση Ι (5105), Ε ́ Εξάμηνο
2. Κλινική Άσκηση ΙΙ (6105), ΣΤ’ Εξάμηνο
3. Κλινική Άσκηση ΙΙΙ (7103), Ζ ́ Εξάμηνο
Οι φοιτητές/ριες έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν την ΠΑ μέσω:
Α) Κοινοτικών Κονδυλίων : Χρηματοδοτούμενη ΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ
“Πρακτική Άσκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023” (ΚΑ 80692) και κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5184863, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Κριτήρια Επιλογής:
- Σταθμισμένος Μέσος όρος (Σ.Μ.Ο.) των μαθημάτων στα οποία έχει καταχωρηθεί βαθμολογία στο σύστημα φοιτητολογίου μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων. Ο Σταθμισμένος Μέσος Όρος των μαθημάτων προκύπτει από τον βαθμό κάθε μαθήματος σταθμισμένου με το φόρτο ECTS του μαθήματος. Το κριτήριο έχει βαρύτητα 50%.
- Σύνολο Ακαδημαϊκών Μονάδων ECTS που έχει συγκεντρώσει ο/η φοιτητής/τρία ως ποσοστό των μονάδων ECTS των Ν-1 ετών του προγράμματος σπουδών και μέγιστο βαθμό το 100, όπου Ν τα έτη σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Το κριτήριο έχει βαρύτητα 40% .
- Το έτος σπουδών του/της φοιτητή/ριας. 100 μονάδες εάν ο φοιτητής βρίσκεται μέχρι το Ν έτος σπουδών και για κάθε έτος μετά το Ν χάνει 10 μονάδες. Το κριτήριο έχει βαρύτητα 10%.
Κριτήρια κατάταξης:
Η διαδικασία επιλογής φοιτητών/ριών διακρίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις, οι οποίες εκτελούνται αποκλειστικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Πρακτικής Άσκησης.
Η πρώτη φάση είναι η φάση ελέγχου επιλεξιμότητας. Εφόσον ο/η φοιτητής/τρία πληροί τις προϋποθέσεις του οδηγού σπουδών για την επιλογή του μαθήματος Πρακτικής Άσκησης και έχει δηλώσει το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης στις δηλώσεις μαθημάτων, ο/η φοιτητής/ρια μπορεί να προχωρήσει σε αίτηση για την κάλυψη μίας εκ των διαθέσιμων θέσεων.
Η δεύτερη φάση αποτελεί τη φάση επιλογής. Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των αιτούμενων. Ως εκ τούτου, τα κριτήρια αξιολόγησης είναι κοινά για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Αφού ελεγχθεί το κριτήριο επιλεξιμότητας της πρώτης φάσης ο/η φοιτητής/τρια προχωρά στην αίτηση. Η επιλογή βασίζεται σε κριτήρια που βαθμολογούνται στην κλίμακα 0 μέχρι 100. Τα κριτήρια παρουσιάζονται στο άρθρο 4 του παρόντος Κανονισμού.
Κατά τη λήξη της ΠΑ, ο φοιτητής υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα α) Βεβαίωση περάτωσης ΠΑ (Παράρτημα 4) από τον φορέα απασχόλησης β) Έκθεση πεπραγμένων, στην οποία αναφέρονται στοιχεία όπως το αντικείμενο της ΠΑ, η περιγραφή της εργασίας που έλαβε χώρα στη διάρκεια της πρακτικής, εάν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα, οι πρόσθετες γνώσεις που αποκτήθηκαν, οι γνώσεις που αξιοποιήθηκαν κ.λπ. γ) Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης φοιτητή από τον φορέα απασχόλησης (Παράρτημα 2 κανονισμού) δ) Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης φορέα απασχόλησης από τον φοιτητή.
Β) Κινητικότητας ERASMUS με δικαίωμα μηνιαίας επιχορήγησης ανάλογα με τη χώρα υποδοχής
Γ) Μεμονωμένης Ιδιωτικής Χρηματοδότησης μέσω συμφωνίας του/της φοιτητή/ριας με φορέα απασχόλησης
Δ) Ιδιωτικής Χρηματοδότησης μέσω προγραμματικής συμφωνίας του Τμήματος με φορέα απασχόλησης
Επιτροπές Πρακτικής Άσκησης
Επιτροπή Αξιολόγησης
Ευστρατιάδου Ευαγγελία-Αντωνία, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΛ, Πρόεδρος Αναπληρώτρια Γκιοξάρη Αριστέα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΔΔ
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΛ, Μέλος Αναπληρωτής Μιχόπουλος Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΝ
Ανδρέου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΛ Μέλος Αναπληρωτής Περδικάρης Παντελεήμων, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΝ
Επιτροπή Ενστάσεων
Σελίμης Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΛ, Πρόεδρος Αναπληρωτής Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΔΔ
Τζαβέλλα Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΝ, Μέλος Αναπληρώτρια Ρόχας Χιλ Ανδρέα-Παόλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΝ
Ιωαννίδης Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΝ, Μέλος Αναπληρώτρια Αργύρη Κωνσταντίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΔΔ